1. Pukul Bahan A pd kelajuan rendah selama 1 minit. Kemudian, pukul pd kelajuan tinggi selama 6 - 8 minit.
Pukul Bahan A
Yg ni blom cukup kembang
Yang ni dh cukup kembang
2. Masukkn Bahan B & kaup-balikkn hgga sebati. Pastikan tiada marjerin yg mendap di dasar mangkuk. Maknanya semua marjerin betul2 sebati dalam adunan
Masukkn marjerin cair & kaup-balikkn
Adunan yg dh sebati
Masukkn dlm loyang & bakar
3. Tuang dlm loyang 8" yg telah dilapik ngn baking paper & digriskn ngn marjerin. Tepi loyang x perlu dilapik @ digriskn. Bakar pd suhu 160'C selama 35 - 40 minit. Suhu & masa membakar bergantung kepada oven masing-masing
Ni la rupa kek span akak.. x begitu cantik
Apabila kek dh masak, keluarkan dr oven & telangkupkan kek atas redai ngn loyang sekali ye. Biar selama lbh kurang 10 minit. Pastu bleh la terbalikkn semula. Biar kek sejuk sedikit baru keluarakn dr loyang
Sementara tunggu kek sejuk sepenuhnya, bleh la sediakan lapisan kastadnya.
Puding Kastad
Bahan2
- 6 tbsp tepung kastad
- 1 1/2 tsp serbuk agar-agar
- 750ml santan @ susu cair - akak gabungkn kedua-duanya
- 150gm gula pasir - bleh kurangkn sedikit lg sbb bg akak manis la
- 2 tbsp mentega
- 1 tsp pandan paste
- sedikit pewarna hijau
Klau nk lapisan puding kastad dia tebal drpd yang akak dh buat ni, bleh la double kn adunan puding ni
Cara2
1. Masukkn semua bahan2 dlm periuk & kacau sebati. Pastikan adunan x berketul-ketul. Klau dh berketul-ketul, bleh la tapiskn.
Masukkn bahan2 kastad dlm periuk & masak ngn api perlahan
2. Masak adunan ngn api perlahan hgga adunan masak sepenuhnya. Masa memasak tu, kena kacau selalu supaya x hangus kt bawah dia. Bila puding dh meletup2 kecik, maknanya dh masak la tu
bubble2 tu la yg akak maksudkn 'letupan2 kecik'
3. Biar puding agak sejuk sebelum digunakan
Cara Melapis
1. Belah kek kepada 3 bahagian sama ada guna pisau bergerigi @ benang. Sebelum potong tu, akak masukkn kek kejap dlm fridge tuk memudahkan proses membelah kek. Saya guna alat ni (dipanggil Cake Leveler) ...boleh dibeli dikedai supply kek
Letakkan kek atas kek board
2. Amik 1 bahagian kek & letakkn di atas cakeboard. Pastu, tuang puding kastad atas permukaan kek.
Tuangkn puding kastad & ratakan
3. Tindihkan lapisan puding ngn 1 bahagian kek lg. Ulang Langkah 2 hgga kek yg terakhir. Pastu, salut kek ngn baki puding kastad.
Tindihkan lapisan kek seterusnya
Salut kek sepenuhnya ngan puding kastad
4. Taburkn hawaian coconut pada keseluruhan kek. Pastu, bleh la masukkn kek dlm fridge & biar puding keras sepenuhnya. Bila dh btol2 sejuk & puding dh keras, baru la kek bleh dipotong ngn kemas
Taburkn hawaian coconut pd keseluruhan permukaan kek
Apabila dh sejuk, bleh la potong.
Gunakan pisau bergerigi tuk mendapatkn hasil potongan yg kemas
Peminat kek span & puding kastad bleh mencuba resepi ni. Mana tau menjadi feveret korang..
NOTE : boleh la ditukarkan dengan perasa yang lain seperti keladi or jagung ...tp rsnya pandan version is the best ....will put my images on this one ....tungggggu >_<
Ok this is mine (uploaded 28/12/2014)
First time buat x berapa menjadi ..huhuhu ..xpe will try again InsyaAllah ...byk sgt kureng nya ..layered x melekat sgt, x kemas dll ...wait for my Corn Custard Layered plaks InsyaAllah ...
** - End Of Pandan Custard Layered Cake -**
No comments:
Post a Comment